
U heeft het gevoel dat er iets niet pluis is… Laat uw geheugen u regelmatig in de steek? Dan is het fijn om iemand te hebben die met u meekijkt naar wat u nodig heeft, dit goed met u bespreekt en zorg en ondersteuning voor u regelt als het nodig is. De casemanager dementie kan dit voor u doen.
Casemanagement dementie
Een casemanager is een vast en vertrouwd gezicht. Is onafhankelijk en is opgeleid met specifieke kennis en vaardigheden in het omgaan met dementie.
Welke ondersteuning de casemanager geeft is afhankelijk van de hulpvraag en de persoon met dementie. Een casemanager komt op vaste momenten langs en is daarnaast telefonisch en op aanvraag beschikbaar. Een casemanager wordt ook wel een dementieconsulent, trajectbegeleider of persoonlijk begeleider genoemd.
De casemanager dementie wordt vaak gezien als steun en toeverlaat. Een casemanager staat naast een persoon met dementie en zijn verwanten.
Voor mantelzorgers is de casemanager een luisterend oor en aanspreekpunt.
Een casemanager helpt bij:
- Het vinden van de weg in de ingewikkelde wereld van zorg en welzijn;
- Het regelen van zorg;
- Het bieden van emotionele begeleiding.
- Behartigt indien nodig uw belangen bij organisaties buiten de zorgketen dementie.
Iedereen bij wie de diagnose alzheimer of dementie is vastgesteld heeft recht op een casemanager. U kunt bij een vermoeden van dementie al een beroep doen op de casemanager. De fase tussen verdenking en de diagnose noemt men de niet pluis fase er is dan nog geen diagnose dementie vastgesteld.
Wat doet de Casemanager?
De casemanager bezoekt u thuis. Hij/zij bekijkt welke problemen er zijn en welke zorg of ondersteuning u nodig heeft. De casemanager is uw vaste contactpersoon en geeft advies, informatie, voorlichting en begeleiding aan u en uw familie.
De casemanager helpt u wanneer er vragen of twijfels zijn bij:
- Vergeetachtigheid wanneer dit problemen geeft.
- Het gedrag verandert zonder dat daar een reden voor is.
- Wanneer de zorg en hulp voor u of uw familie te zwaar dreigt te worden.
- De weg vinden naar verschillende zorgorganisaties of andere mogelijkheden om u te ondersteunen.
De casemanager:
- Geeft informatie en advies over vergeetachtigheid, het omgaan met onzekerheid, angsten en ander gedrag bij de persoon met dementie of geheugenproblemen.
- Biedt ondersteuning bij zowel uw gevoelens als bij allerlei zaken.
- Regelt zorg en ondersteuning op maat. Bijvoorbeeld hulp van de thuiszorg, huishoudelijke hulp, mantelzorgondersteuners en persoonlijke begeleiding, mentorschap en bewindvoering.
- Regelt in overleg met u wat er nodig is om hulp mogelijk te maken.
- Komt op voor wat het beste voor u is bij andere organisaties.
Mantelzorger
De casemanager is er ook voor de mantelzorgers en andere betrokkenen die u kent. Het is belangrijk dat mantelzorgers goede ondersteuning krijgen. Zorgen voor iemand met dementie gaat vaak 24 uur per dag door. Hulp is voor mantelzorgers nodig om lang en goed mogelijk zorg te kunnen verlenen. Daarom bieden wij mantelzorgondersteuning, Waarbij de mantelzorger even tijd voor zichzelf heeft.
Afgestemd op uw situatie
Tijdens het dementieproces kunnen uw zorgbehoeften veranderen en complexer worden. De casemanager dementie is uw vertrouwde en vaste aanspreekpunt. Soms heeft u behoefte aan de inzet van meer zorg, soms ontstaat een relatief rustige fase waarin de casemanager dementie u vooral volgt, met een beperkte inzet.
Eigen regie
De casemanager dementie helpt u en uw naasten om zolang mogelijk zelf de regie in handen te houden. De casemanager dementie let er op dat de draaglast en de draagkracht van u en uw naasten in evenwicht blijft. Als het nodig is wordt u begeleid bij de keuze van een aangepaste woonomgeving.
Coördinatie van de zorg
De casemanager dementie draagt zorg voor de afstemming tussen alle professionals die bij de zorg en ondersteuning betrokken zijn. De casemanager dementie werkt nauw samen met de huisarts en de neurologen van het ziekenhuis. Indien nodig kan de casemanager dementie een beroep doen op een specialist ouderengeneeskunde, een psycholoog of een andere specialist, arts.
Alle gemaakte afspraken tussen u en de casemanager worden conform de zorgwetgeving vastgelegd in een zorgplan. Dit zorgplan blijft uw eigendom en u kan dit altijd inzien. In de plan, zijn uw gegeven verwerkt, medische gegevens en andere benodigde gegevens die noodzakelijk zijn. U tekent voor dit zorgplan.
Geen kosten of een vergoeding
Aan de hulp van de casemanager dementie zijn geen kosten verbonden. Deze kosten worden vergoed door de zorgverzekeraar via de basisverzekering of vanuit een persoonsgebonden budget als u die heeft. U kunt er ook voor kiezen om de casemanager direct zelf te betalen.
Het aanvragen van een casemanager loopt via de persoon die dementie heeft. U zelf, uw familie of partner of de huisarts kan een casemanager aanvragen bij ons.
Heeft u vragen over de indicatie of de kosten? Neem dan gerust contact op met onze klantenservice,06-23577148 of info@doormetdementie.nl. Wij helpen u graag verder.
Eerste kennismaking
Als u besluit om kennis te maken met ons. Dan maken wij met u een afspraak voor een huisbezoek thuis. Voor een eerste kennismaking. Als u instemt met de hulp van de casemanager dan worden er gegevens uitgewisseld. Hierna zal de DMD u aanmelden bij de zorgverzekeraar.